Köpa begagnad husbil 8 tips

Funderar du på att köpa en begagnad husbil inför din nästa semesterresa? Då har vi tips som hjälper dig att göra rätt val. Undvik att köpa det första bästa alternativet, gör en grundlig research och kontrollera husbilen invändigt. Nedan följer 8 tips för ett smartare val.

Begagnade husbilar

För dig som är intresserad av att köpa begagande husbilar så finns det en del saker du behöver tänka igenom och ta reda på. Läs våra 8 tips som du bör ta till dig innan du genomför köpet av din drömhusbil.

img

Köpa begagnad husbil

Att köpa begagnad husbil kan vara ett charmigt sätt att ta sig ut på vägarna i vårt avlånga land. Du kan komma undan relativt billigt med att hitta en begagnad husbil hos auktoriserade återförsäljare som säljer husbilar som hållit i kvalité och där genomgående kontroller och tester har gjorts på bilarna. Om du vill hitta en gammal husbil kan du köpa begagnad husbil hos Fri-Bo i Sollebrunn som är experter inom området husbilar och husvagnar. Det är en klar fördel att köpa husbil hos en återförsäljare att du själv slipper göra kontrollerna.

img

Planera köpet

Gör en punktlista med viktiga egenskaper att titta efter i en husbil. Det kan vara storleken och designen på bilen, dess skick och kvaliteten som du kan tänka dig att betala extra för. Planera köpet genom att skriva ner det viktigaste och se till att uppdatera listan om du märker att den saknar något.

Välj storleken på husbilen

Beroende på hur stort sällskapet är som ska resa med husbilen måste du välja mellan olika planlösningar. Här finns flera alternativ på halv- och helintegrerade husbilar, alkovbilar och vans/plåtisar. Priset du betalar för en gammal husbil beror givetvis även på planlösningen och de tillval som finns i husbilen.

Välj rätt säljare

Det finns en otroligt stor mängd av begagnade husbilar till salu på dagens marknad. Du kan köpa bilen privat eller via en auktoriserad bilförsäljare. Det du däremot måste ta i beaktande är att köpet kan kosta dig väldigt dyrt om du upptäcker fel som du inte uppmärksammat i början. En begagnad husbil som säljs privat kan vara billigare men det saknar dock oftast garantier. Dessutom saknar du som köpare samma rättigheter vid köp av en privatperson som du har när du köper husbilen via en näringsidkare.

Hur du än väljer att göra ska du alltid fråga efter alla uppgifter om husbilen. En ifylld servicebok, besiktningsprotokoll, tester och ägaruppgifter från Transportstyrelsen är av värde för dig som köper husbilen.

Provkör husbilen

Se till att provköra husbilen innan ett eventuellt köp. Det viktigaste är att kontrollera växlar och bromsarna samt styret och kopplingen. Styrningen får inte glappa eller vara ryckig. Samma gäller bromsarna som behöver ta ordentligt. Lyssna också efter konstiga ljud. Ett störande oljud kan komma såväl från motorn som från hjullager eller drivknuten.

Kontrollera gasolen

Gasol finns i de flesta husbilar som är utrustade med ett kök. Ett trasigt gasolsystem kan dock innebära en risk för otäcka olyckor. Därför bör man kontrollera gasolen med jämna mellanrum för att undvika både brand och explosion i husbilen. Begär att få se resultatet av gasolkontrollen som görs i samband med kontrollbesiktningen. Om sådant inte finns är det läge att göra gasolkontrollen innan du bestämmer dig för köpet.

Undersök husbilens yttre

Här är det viktigt att titta efter eventuella skador, repor och rostangrepp. De flesta husbilar har blivit behandlade med rostskydd och är därför oftast skonade från de värsta rostskadorna. Däremot kan det vara bra att kolla botten på en begagnad husbil då det finns en risk att just detta område har blivit påverkat av rost.

Viktigt med fuktprotokoll

När du köper en begagnad husbil är det viktigt att se efter så att det gjorts årliga fuktkontroller på bilen. En sådan kostar cirka 500 kr och mäter fuktighetshalten i husbilen. De ställen som har tendens att drabbas värst är dörrar, fönster och takluckor. Begär alltid att få titta på protokollet av den senaste fuktmätningen, på så sätt kan du vara säker på att husbilen inte är drabbad av fuktskador

Kontrollera inredningen

Se till att göra en noggrann undersökning av husbilens inredning. Titta efter eventuella skador, hål och repor som inte är relaterade till åldern på den gamla husbilen. Kontrollera värmesystemet, belysningen och kylskåpet. Sätt på spisplattan och prova alla knappar och vred. Testa alla sängar, soffor och stolar – se till att det inte finns några större problem med inredningen och att möblerna håller för normalvikten.

Köpekontrakt för husbil

När du köper en begagnad husbil av en privatperson gäller köplagen. Där regleras sådant som fel på bilen vid köp, krav på åtgärder och hur man eventuellt häver ett köp.

Se alltid till att skriva ett köpekontrakt för fordon som du köper via en privatperson. Muntliga avtal är också giltiga vid eventuella tvister men bevisvärdet är dock mycket lägre i jämförelse med ett skriftligt dokument som är signerat av båda parter.

Köpekontrakt för husbil