Sälja husbil tips för dig som privatperson

Det har blivit dags för dig att sälja din fritidsbil. Du kanske är väldigt förväntansfull inför säljprocessen eller så tycker du att det är svårt att sälja husbilen som varit din trofaste tjänare i många år. Planera gärna försäljningen i förväg och försök att hålla huvudet kallt inför din försäljning. Vi ger tips som underlättar försäljning.

Val av försäljningsmetod

När du väljer att sälja husbilen kan det vara bra att titta på olika alternativ av försäljningsmetoder. De flesta privata aktörer lägger upp en bilannons på webbsidor som Blocket eller Marketplace. Men du kan också sälja husbilen via en förmedling som tar hand om hela jobbet. Här kan du välja mellan stora bilfirmor och flera mindre återförsäljare som sköter hela processen från annonsering till försäljning av husbilen. Du kan även välja att lämna in din gamla husbil för ett kostnadsavdrag när du köper en ny husbil.

Fördelen med att sälja husbilen privat är att du får hela summan för dig själv och slipper betala avgifter för säljuppdraget. Nackdelen är att du behöver både tid och ork för att sköta hela processen själv. Dessutom kan det krävas en viss kunskap om marknadsföring och förhandling med kunderna.

Val av säsong att sälja på

Rätt val av säsong för husbilsförsäljning kan avgöra hur mycket pengar du kan begära för husbilen. Våren och sommaren är högsäsong för husbilar i Sverige. Det finns folk som väntar in i det sista innan man bestämmer sig för ett köp och då skräms man inte lika mycket av ett högre pris på husbilen. Passa därför på att lägga ut en annons strax innan högsäsongen drar i gång och se till att uppdatera/förnya annonsen om tiden den varit uppe har löpt ut.

Förbered inför försäljning

Begär alltid att få kolla i serviceboken. Den ska vara ifylld av en bilverkstad genom att serva husbilen innan du lägger upp annonsen. Detta kan användas som en av konkurrensfördelarna i din annonstext, då köpare oftast vill ha en servad bil så de slipper betala för kontrollen själva. Besiktiga husbilen och gör gärna tillval i form av gasoltest och fuktkontroll. Åtgärda eventuella brister och fel med husbilen, så höjer du bilens värde.

Se till att ha alla papper klara

Något du kan använda dig av i annonstexten är att nämna innehav av alla viktiga dokument för din husbil. En ifylld servicebok, besiktningsprotokoll och äganderätt över fordonet – allt detta ger ett stort värde för köparen. Se också till att vara transparent med eventuella brister som en köpare behöver känna till om husbilen.

Genom att vara öppen och ärlig med det som gäller för fritidsbilen har du möjlighet att få en tacksam köpare som är medveten om alla brister redan från första början.

img

Skapa en attraktiv annons

Lägg lite extra tid och omtanke på annonstexten och bilder på husbilen. Utgå från kunden och se till att informera om det viktigaste som man vill veta om i en annons. Med det sagt behöver du varken skriva en alltför lång text som ingen orkar läsa igenom eller en tråkig annons som saknar inlevelse.

Skriv som du pratar och använd gärna ett lättare språk utan svåra branschtermer. Skapa en attraktiv annons genom att göra texten lätt och enkel, så har du möjlighet att fånga fler intressenter och målgrupper.

Attraktiva annonsbilder

När det gäller produktbilder ska du se till att ta tydliga bilder med bra skärpa. Det finns inget värre än suddiga foton tagna ur fel vinkel. Justera gärna ljuset efteråt och om du vill kan du lägga på ett snyggt filter på dina annonsbilder. Se dock till att inte förvränga den riktiga bilden, en alltför snygg retusch ökar risken för en besviken köpare.

Om du har en dyr husbil som du vill få sålt till ett bra andrahandsvärde kan det vara smart att anlita en professionell fotograf. Visst, det kostar lite mer än att ta egna foton men då ökar du också dina chanser till fler seriösa köpare. Se till att fotografera husbilen från olika vinklar och använd gärna fler bilder i din annons. Tänk på att det finns en del köpare som reser långt för att titta på husbilen, ge de därför möjlighet att se fler foton innan visningen.

Visning-av-husbilen

Visning av husbilen

När det har blivit dags för dig att visa husbilen inför husbilsförsäljning ska du tänka på följande:

Var påläst och håll koll på kravspecifikationer som en köpare kan ställa till dig som säljer en gammal husbil. Läs våra tips kring köp av begagnad husbil. Håll dig uppdaterad på branschen och titta gärna på andras annonser av liknande fritidsbilar.

Håll husbilen fräsch och ren inför en visning. Ta bort personliga ägodelar och återställ originaldelarna så gott det går. En köpare ska kunna relatera till husbilen som sin egen och då ska det inte finnas något som påminner om den tidigare ägaren.

Var uppmärksam på köparens frågor och besvara alla funderingar så gott det går. Be att få återkomma om något är oklart eller om du saknar en viss typ av information om husbilen. En professionell inställning till husbilsförsäljning skapar trygghet hos potentiella köpare.

Ta stöd från körjournalen

När du överväger att sälja din husbil som privatperson, kan varje detalj som förstärker bilens värde och pålitlighet göra stor skillnad. En elektronisk körjournal kan vara just den fördelen som skiljer din annons från mängden. Den dokumenterar inte bara ruttinformation, avstånd och körbeteende; den är också ett bevis på husbilens historia.

Genom att visa upp en detaljerad och ordnad körjournal, ger du potentiella köpare en tydlig bild av hur fordonet har använts. Det kan visa att husbilen har underhållits regelbundet, att den inte har överanvänts och att den har kört på tillförlitliga vägar.

För en potentiell köpare kan en sådan journal minska osäkerheten. Många köpare oroar sig för dolda fel eller problem som kan uppstå efter köpet. Med en elektronisk körjournal kan du erbjuda en öppenhet som sällan ses vid privat försäljning.

img

Köpa MC

Drömmer du om att byta ut husbilen mot den ultimata friheten på två hjul? Att köra motorcykel erbjuder en unik känsla av frihet och äventyr som är svår att matcha med andra färdmedel. Om du funderar på att köpa MC, har vi här samlat allt du behöver veta för att göra ditt motorcykel-köp så lyckat som möjligt!