Begagnad husvagn
detta ska du hålla koll på

Att köpa en begagnad husvagn kan vara den bästa investeringen för dig med en mindre budget. Dagens marknad erbjuder ett stort antal husvagnar i gott skick som går att använda året runt. Men det finns vissa saker som du behöver hålla koll på. Med hjälp av vår guide har du möjlighet att hitta ett riktigt kap.

img

Köpa begagnande husvagnar

Oavsett om du bara vill ha inspiration till begagnad husvagn eller vet vilken modell du vill ha och är i köpläge, är det bra att besöka en bilfirma som har expertis kring begagnade husvagnar. Om du är ute efter välkända varumärken som KABE, Adria eller Knaus kan du köpa begagnade husvagnar hos Fri-Bo i Sollebrunn.

I deras butik i Sollebrunn finns husvagnar i flera modeller och varumärken, och håller högsta kvalitet trots att de är begagnade. Fördelen att köpa begagnad husvagn hos en återförsäljare, och inte exempelvis från en privatperson på Blocket, är att du kan ställa dina frågor till en expert inom ämnet och få service när du behöver. Du kan få hjälp med reparationer, kontroller, fukttest med mera.

img
husvagn-illustration

husvagn-illustration Köpa begagnad husvagn – tips

Det första du behöver fundera över är om du vill ha en enkelaxlad och en dubbelaxlad husvagn med varierande planlösningar. När du ska köpa en begagnad husvagn är tipset att undersöka noga skicket av vagnen.

Titta på husvagnens yttre

Titta på husvagnens yttre

Även om en begagnad husvagn ser bra ut inuti kan det finnas brister på dess yttre sida. Titta på husvagnens yttre – det ska till exempel inte finnas några bucklor på väggar och tak. Se efter sprickor och hål vid fönstren samt kontrollera bildäcken efter slitage och repor. Titta även om husvagnen har några rostskador och undersök om det finns tecken på läckage.

Titta på husvagnens yttre

Viktigt med en ifylld servicebok

Begär alltid att få kolla i serviceboken. Den ska vara ifylld av en auktoriserad verkstad med uppgifter om hur väl husvagnen hade skött av sin tidigare ägare. Läs igenom besiktningsprotokollet och titta efter eventuella fel. Det är även viktigt att kolla med Transportstyrelsen om husvagnen ägs av samma person som säljer den. Se efter eventuella skulder som finns på fordonet.

Titta på husvagnens yttre

Pris på husvagnar

Ett medelpris på begagnade husvagnar ligger på ca 100 000 kr beroende på årsmodell och märke. Priset på husvagnar kan skilja sig åt väsentligt mycket mellan olika återförsäljare och privata aktörer, så det gäller att hitta ett alternativ som passar din plånbok.

Tänk även på att storleken på husvagnen kan avgöra hur mycket du kommer att betala för din vagn. En större husvagn är helt klart mycket bekvämare att bo och röra sig i men det kan också höja priset på fordonet.

Titta på husvagnens yttre

Kontrollera gasolutrustningen

En ytterst viktig detalj att fråga efter är om husvagnen genomgått gasolkontroll hos en auktoriserad bilbesiktare. Ett sådant kostar cirka 300 kr och bör finnas med i det årliga protokollet vid försäljningen.

Bra begagnade husvagnar är utrustade med läckagetestare (även kallad för läckindikator), så du kan själv kontrollera gasolsystemet för eventuellt läckage. Vrid på huvudkranarna i husvagnen, sedan på gasolkranen och tryck därefter ned knappen för läckagetestet. Om det börjar bubbla kring läckindikatorn tyder det på läckage i gasolsystemet.

Titta på husvagnens yttre

Undersök inredningen

Du kan givetvis inte förvänta dig att inredningen är helt felfri när du väljer att köpa en gammal husvagn. Däremot kan du ställa vissa krav på detaljer inne i husvagnen som behöver fungera utan större problem. Till exempel:

  • Värmepanna och kylskåp – ett fungerande värmesystem som bör kunna regleras vid behov. Kylskåpet ska hålla rätt temperatur för matförvaring.
  • Belysningen – alla lampor ska fungera i hela husvagnen.
  • Lådor, skåp, dörrar och luckor – allt behöver vara helt och utan några större skador.
  • Toalett – se till så att toaletten går att spola och att det inte finns några sprickor i rören.
Titta på husvagnens yttre

Titta efter fuktskador

Fråga alltid efter att få se resultatet av det senaste fukttestet. Ett sådant ska göras årligen hos en auktoriserad bilbesiktare för att kunna upptäcka möjliga fuktskador i god tid. Om du köper en husvagn som saknar fuktprotokoll kan det i längden kosta dig väldigt mycket pengar.

Titta efter fuktskador på egen hand. Känn efter hur det luktar inuti vagnen, märker du av en påträngande lukt som verkar sitta i väggarna? Då är det med största sannolikhet en fuktskada som bör kontrolleras med hjälp av ett fukttest.

Att renovera en gammal husvagn som blivit fuktskadad kostar mellan 10 000 och 30 000 kr. Se därför till att kontrollera fukten innan ett eventuellt köp, så slipper du bli överraskad av dyra utgifter.

Köpa Adria husvagn

Är du ute efter tips på återförsäljare när du ska köpa en Adria husvagn? Läs om fyra duktiga aktörer som erbjuder flera Adria husvagnar i sitt sortiment. Läs även om Adria husvagnsmodeller och ta reda på vilken modell som bäst motsvarar dina behov och önskemål.

Knaus husvagnar till salu – Tips på återförsäljare

Det finns många Knaus husvagnar till salu på marknaden. Men hur väljer du rätt återförsäljare? Vi tipsar dig om fyra professionella aktörer som har stor erfarenhet och kunskap inom husvagnsförsäljning. Här kan du även läsa mer om olika husbilsmodeller från Knaus och ta del av vanliga frågor och svar.