Så importerar du en USA-bil

Många drömmer om att importera en USA-bil för att använda som fritidsbil, då de ofta är både rymliga och har kraftfull prestanda. Det finns en hel del att tänka på när du importerar en bil från USA, bland annat kostnad, underhåll och hur man får tag i reservdelar. På den här sidan guidar vi dig igenom importprocessen och listar svenska företag som säljer USA-bildelar i Sverige. För inspiration presenterar några populära amerikanska bilmodeller för import och varför de passar utmärkt som fritidsbilar.

Import och tull

Det finns en hel del att hålla koll på när du ska importera en bil eller bildelar från USA. I och med att landet ligger utanför EU behöver flera myndigheter involveras, som Tullverket, Transportstyrelsen och Skatteverket. Här har vi samlat det viktigaste att ha i åtanke när du köper en USA-bil. Observera att det alltid är bäst att hålla sig uppdaterad kring aktuella krav och regler, exempelvis på de berörda myndigheternas hemsidor.

Tulldeklaration

En tulldeklaration är ett dokument som du måste fylla i när du importerar varor till Sverige. I deklarationen anger du information om varan, exempelvis värde och ursprungsland. Tullverket använder sedan informationen i deklarationen för att avgöra om du ska betala tull och moms. Du kan läsa mer om tulldeklaration och hitta rätt blankett på Tullverkets hemsida.

Registrering

När du importerar en bil från ett land utanför EU behöver du registrera fordonet hos Transportstyrelsen. Processen inkluderar flera steg, bland annat ursprungskontroll och besiktning. Detta görs bland annat för att bilen ska kunna få ett registringsnummer. Läs mer om registrering av fordon hos Transportstyrelsen.

Moms och avgifter

En importerad bil medför extra kostnader som tullavgifter, moms och övriga avgifter. Storleken på dessa utgifter beror på flera faktorer, som inköpspriset, fraktkostnad och försäkring. På Tullverkets hemsida finn e-tjänsten Tullräknaren, där du kan räkna ut kostnader som tull, moms och övriga avgifter vid import av bilar eller bildelar.

Tekniska krav

Förutom krav på registrering och besiktning behöver en importerad bilen uppfylla svenska krav på säkerhet och miljö för att kunna användas i Sverige. Dessa krav inkluderar:

  • Säkerhet: Fordonet ska uppfylla specifika krav på exempelvis säkerhetsbälten och krocktester.
  • Miljö: Fordonet ska uppfylla specifika krav på utsläpp och buller.

6 Återförsäljare av USA-bildelar i Sverige

Dalhems logo

Dalhems

Dalhems är specialister på USA-bildelar och samarbetar med flera amerikanska leverantörer. De flyger hem nya delar varje dag och säljer delar till låga marginaler så att du kan handla billigt och bekvämt – lika billigt som i USA.

Yankee logo

Yankee Parts

Sedan 1975 har Yankee Parts levererat kvalitetsdelar till både klassiska och nya amerikanska bilar. Begagnade delar importeras från Kaliforniens rostfria klimat. Din beställning levereras oftast inom några dagar.

PG logo

P-G Larsson bildelar

P-G Larsson har ett handplockat lager med lösa delar från både begagnade bilar och bilar i både toppskick. På deras webbplats kan du enkelt söka bland det stora utbudet av begagnade delar som finns tillgängliga just nu.

Odens bildelar logo

Odens bildelar

Med över 50 års branscherfarenhet och tusentals produkter i lager har Odens bildelar allt du behöver. De jobbar med välkända märken som DeWalt, Festool och Makita. De strävar alltid efter bästa pris och leveranstid.

USA bildelar AB logo

USA bildelar AB

USA Bildelar AB är specialiserade på amerikanska bilar och har ett enormt lagerutrymme. Med 40 års branschkunskap erbjuder de begagnade och nya bildelar till din Chevrolet, Ford, Dodge och många fler.

US Car Parts logo

US Car Parts

Sedan 1986 har US Car Parts levererat reservdelar till amerikanska bilar inom Sverige. De har ett stort utbud av gummilister, inredningar, emblem, kromlister, elartiklar, bromsdelar och mer till din Buick, Cadillac, Chevrolet, Ford, Dodge och många fler.

Populära amerikanska bilmodeller

Ford Mustang

Ford Mustang är en av de mest sålda bilarna i världen och en ikonisk amerikansk muskelbil som har varit populär i Sverige i många år. Den introducerades på den svenska marknaden 1965 och har sedan dess varit en favorit bland bilentusiaster. Mustangen är känd för sin kraftfulla V8-motor, sitt eleganta utseende och sitt överkomliga pris.

Mustang

Chevrolet Corvette

Chevrolet Corvette är en sportbil som har vunnit många priser för sin prestanda och sitt utseende. Corvetten är känd för sin kraftfulla V8-motor, sin aerodynamiska design och sitt avancerade chassi. Den är tillgänglig i både coupé och cabrioletutförande. Coupémodellen har ett fast tak, medan cabrioletmodellen har en mjuk sufflett som kan fällas ner.

Chevrolet Corvette

Jeep Wrangler

Jeep Wrangler är en robust terrängbil som är perfekt för dem som älskar att köra utanför vägen. Den är känd för sin tillförlitlighet och sina mångsidiga funktioner. Wranglern är också en bekväm och praktisk bil. Den har gott om plats för passagerare och bagage, och den har en mängd olika funktioner som gör den till en perfekt bil för både vardagsbruk och fritidsaktiviteter.

Jeep Wrangler

Dodge Charger

Dodge Charger är en stor sedan som är känd för sin kraftfulla V8-motor och sin rymliga interiör. Det är en modern och bekväm bil med en mängd olika funktioner som gör den till ett perfekt val för både familjer och personer som behöver mycket utrymme. Den har plats för fem personer och ett stort bagageutrymme.

Dodge Charger

Tesla Model S

Tesla Model S är en lyxig elbil som har vunnit många priser för sin prestanda, räckvidd och teknik. Den är ett populärt val för miljömedvetna konsumenter. Model S har en minimalistisk interiör och en mängd olika avancerade funktioner, bland annat en luftfjädring, ett panoramatak och ett ljudsystem av hög kvalitet.

Tesla Model S

Cadillac Escalade

Cadillac Escalade är en lyxig SUV som är känd för sin komfort, sitt rymliga interiör och sina avancerade funktioner. Den har plats för upp till åtta personer med lädersäten av hög kvalitet, en avancerad ljudanläggning och en mängd olika funktioner som gör det enkelt att njuta av bilresan. Den är ett populärt val för kändisar och förmögna personer.

Cadillac Escalade

Gemenskap och kultur

Att vara intresserad av amerikanska bilar och bildelar handlar inte om bara om själva bilarna. En stor del av intresset är den sociala biten där du umgås med likasinnade personer. Genom bilträffar, evenemang och lokala klubbar skapar bilentusiaster en härlig gemenskap med nya vänner och minnesvärda möten. Den sociala delen av intresset är minst lika viktig som bilarna själva.

Förverkliga din dröm

Att importera en drömbil från USA är ett roligt projekt, men det kräver noggrann planering och research. Denna guide har gett dig en överblick över processen och de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till. Använd den som ett första steg till att förverkliga din dröm! Kom ihåg att alltid hålla dig uppdaterad kring aktuella krav och regler för import av bilar och bildelar för att säkerställa en smidig importprocess.