Skrota bil
Då har det blivit dags för dig att säga farväl till din bil. Att skrota en husvagn eller husbil kan tyckas väldigt jobbigt, så många minnen det kan finnas med bilen! Men tänk också på att gamla uttjänade fordon innebär en stor fara för både dig själv och för hela miljön. Se till att skrota bilen så snart som möjligt – välj mellan att göra det på egen hand eller med hjälp av en auktoriserad bilskrotare.
Att hitta bilskrotare
Om du inte har möjlighet att skrota bilen själv, vilket inte många kan, så kan du lämna in den till bilskrotare. När du lämnar in bilen till en bilskortare kommer de först att avregistrera den hos Transportstyrelsen, det är bara bilskrotaren som kan göra det. Du behöver däremot komma ihåg att göra en avställning av fordonet själv hos Transportstyrelsen. Därefter tar bilskrotaren hand om bildelar och återbrukar dem. Metaller försöker de ofta sälja vidare till industrier som kan smälta dem till nya produkter. Att lämna in bilen till bilskrotaren är alltså bra för miljön.
Kostnad för att skrota bil
Det finns flera alternativ för dig som valt att skrota din bil. Du kan antingen köra den själv till ett mottagningsställe för uttjänta bilar eller lämna in den till en professionell bilskrotare. Dessutom har du valet att göra det på egen hand eller låta bilskrotaren hämta upp ditt fordon med en bärgningsbil.
Från och med den 1 juni 2007 gäller producentansvar som innebär att det är helt gratis att skrota en bil om den understiger 3,5 ton. Du som har en mindre husbil eller husvagn kan alltså lämna in den på ett valfritt mottagningsställe utan att behöva betala för skrotningen.
Däremot omfattar inte producentansvaret husbilar med vikt över 3 500 kg. Eftersom dessa fordon betraktas som en tung last kan du behöva betala för att skrota bilen. Se över villkoren hos olika bilskrotare för att jämföra villkoren och hitta den bästa lösningen för din bil.
Lämna bilen för skrotning
Innan du lämnar din bil för skrotning behöver du tömma allt på gammalt skräp. I annat fall kan mottagningsstället tvinga dig att betala en extra avgift för skräpet. Du behöver även ta med dokument som:
Legitimation
Den gula delen av det senaste registreringsbeviset. Detta kan beställas via Transportstyrelsen
Fullmakt – om någon annan än du lämnar bilen för skrotning
Skrota bil – ersättning för tjänsten
Innan skrotpremien togs bort 2007 kunde alla privatpersoner få ersättning för sin skrotbil. Detta är alltså inget som är aktuellt i dagsläget. Dock finns det många certifierade bilskrotare som erbjuder en viss ersättning för de bildelar som eventuellt tas om hand för framtida försäljning. Tänk på att bilskrotare som arbetar med metallåtervinning betalar oftast mer än bilskrotare som enbart säljer reservdelar.
Papper att ha med från mottagningsstället
När du har lämnat din bil för skrotning på ett valfritt mottagnigsställe behöver du få tillgång till dessa dokument:
- Mottagningsbevis
- Inlämningskvitto
Mottagningsbeviset beställs av fordonets mottagare och skickas därefter till Transportstyrelsen. Med ett mottagningsbevis övergår äganderätten till fordonet till mottagaren som då också tar över skrotningsansvaret.